Tineri pentru Europa

1.2 INITIATIVE ALE TINERILOR


Un proiect de Initiativa a tinerilor este un proiect in care tinerii se pot implica activ si direct in activitati planificate de ei si in care sunt actorii principali, cu scpul de a isi pune in practica propriile initiative, spiritul intreprinzator si creativitatea. Participarea tinerilor intr-o astfel de actiune reprezinta o importanta experienta din punct de vedere al invatarii non-formale. De asemenea, ofera tinerilor oportunitatea de a intelege si experimenta „pe viu” conceptul de cetateni europeni si de a isi aduce aportul, prin contribuirea lor, la construirea Europei.

Actiunea 1.2 - Initiative ale tinerilor, incurajeaza proiectele cu aplicabilitatea la nivel local, regional si national. Totodata, sprijina si retelele pentru proiectele cu obiective similare din diferite tari, in vederea consolidarii acestora sub aspect European si pentru a extinde cooperarea si schimburile de experienta intre tineri. Proiectele desfasurate de un singur grup, la nivelul tarii din care acesta face parte, sunt numite Initiative nationale ale tinerilor iar cele realizate de doua sau mai multe grupuri din diferite tari au denumirea de Initiative transnationale ale tinerilor.

Initiativele transnationale ale tinerilor au scopul de a asigura schimbul si impartasirea exemplelor de bune practica. Astfel de proiecte pot influenta mobilitatea tinerilor implicati.


Sursa: www.anpcdefp.ro

DESCRIERE GENERALĂ


Tineret in Actiune este programul comunitar care pune in practica cadrul legal de sustinere a activitatilor de invatare non-formala pentru tineri. Vine in continuarea programului Tineret va fi implementat in perioada 2007 2013 cu un buget total de 885 milioane de Euro. Pentru Romania este alocat un buget de aproximativ 3 milioane Euro anual.

Obiectivele programului sunt:


sa promoveze cetatenia activa in randul tinerilor in general si cetatenia europeana in particular


sa dezvolte sentimentul de solidaritate si sa promoveze toleranta in randul tinerilor, in special pentru a contribui la procesul de coeziune sociala in Uniunea Europeana


sa sprijine intelegerea reciproca intre tinerii din diferite tari


sa contribuie la imbunatatirea calitatii a sistemelor de sustinere a activitatilor de tineret si a capacitatii organizatiilor de tineret din societatea civila


sa promoveze cooperarea europeana in domeniul tineretului

Prioritatile programului sunt:


Cetatenia europeana


Participarea activa a tinerilor


Diversitatea culturala


Incluziunea tinerilor cu oportunitati redusePrograme operationale

Obiectivele si prioritatile mentionate mai sus vor fi atinse prin intermediul a cinci programe operationale (pentru detalii vezi sectiunile dedicate acestora):


Tineri pentru Europa


Serviciul european de voluntariat


Tinerii in lume


Sisteme de sustinere


Sustienerea cooperarii europene
Sursa: www.anpcdefp.ro