Asociaţia Down Oradea România (A.D.O.R.)

Traditie de 8 martie


Este deja o traditie ca in preajma sarbatorii de 8 martie Asociatia Down Oradea Romania impreuna cu Asociatia Sanatatea ta, adevar si calitate, in cadrul actiunii comune primavara frumoasa si sanatoasa sa daruiasca flori si martisoare cadrelor medicale de la Spitalul Judetean din Oradea. La aceasta actiune au participat o echipa formata din patru tineri Ionut, George, Szablocs, Alin din asociatia noastra, coordonati de psihologul Marius Panciu.

15 ani de parteneriat cu Biblioteca Judeteana Gheorghe Sincai Oradea


In data de 27.02.2017 la Biblioteca Judeteana Gheorghe Sincai Bihor, a avut loc vernisarea celei de-a 10 editii a expozitiei cu vanzare Ziua Martisorului - Ziua Down. Cu acest prilej, s-a celebrat implinirea a 15 de ani de parteneriat intre Asociatia Down Oradea si Biblioteca judeteana Gheorge Sincai din Oradea. Timp de doua saptamani, in holul polifunctional al bibliotecii s-a organizat o expozitie cu vanzare a obiectelor realizate de tinerii cu sindrom Down.
Manifestarea a fost deschisă de Luminita Moga, sef serviciu Centrul de Informare Comunitara din cadrul bibliotecii judetene. Atat ea cat si doamna Ligia MiriÈ™an, directorul-manager al Bibliotecii JudeÈ›ene , le-a urat bun venit tinerilor artisti, multumindu-le pentru cei 15 ani de colaborare, dar si pentru cei zece ani de manifestare neintrerupta a expozitiei. S-a facut invitatia tinerilor din echipa de teatru a asociatiei sa participe cu un spectacol in programul pentru copii al bibliotecii.
Doamna Lucia Ciobanu, președintele Asociatiei Down Oradea a multumit pentru colaborarea frumoasa pe care a avut-o asociatia de-a lungul timpului cu biblioteca, pentru faptul ca intotdeauna tinerii noastrii au fost primiti intotdeauna cu bratele deschise, asa cum este si motoul asociatiei Binecuvantat esti tu, care ma iubesti si ma respecti exact asa cum sunt...”,.
La eveniment a fost prezenta si Arina Mos, directorul general al Administratiei Sociale Comunitare Oradea, care si-a manifestat bucuria de a participa la acest eveniment aniversar. Acesta a invitat echipa de teatru a asociatiei sa tina un spectacol de teatru pentru copiii din cresa centrala Oradea.
In continuare, Marius Panciu, psiholog la Asociatia Down Oradea, a prezentat un film cu activitatile (sportive, creative, de socializare etc.), care se desfasoara la Centrul de zi Iedera, după care a avut loc punerea in scena a piesei de teatru Turtita.
La final, au fost acordate diplome de merit tinerilor implicati in realizarea martisoarelor expuse, pentru maiestria dovedita, precum si colaboratorilor Asociatiei si ai Bibliotecii.

Oaspeti de seamaScoala Katholieke hogeschool associatie KU Leuven impreuna cu Asociatia Sprankel in Roemenie, au oraganizat o vizita de lucru in Romania avand ca scop vizitarea unor obiective sociale din Romania. Grupul belgian a fost constituit din 16 studenti si trei profesori de la colegiul asistenta sociala si medicala , ultimul an, coordonati de doamna Mieke Houttekier de la Vzw Sprankel in Roemenie. Acestia au vizitat centrul de zi pentru tineri si adulti, desfasurand o activiate de socializare cu tinerii nostrii. Acest eveniment a avut si un scop caritabil. Studentii au venit pregatiti cu o donatie spre asociatia noastra, pentru activitatile cu tinerii din centrul de zi. Pe acesta cale le mai multumim o data, atat pentru donatie cat si pentru vizita lor.

HEALTHY DS


HEALTHY DS - PROGRAM DE FORMARE IN VEDEREA IMBUNATATIRII CALITATII VIETII PERSOANELOR CU SINDROM DOWN PRIN PREVENIREA OBEZITATII
Ne bucuram sa fim parteneri ai programului HEALTHY DS initiat de catre Asociatia Langdon Down Oltenia Centrul Educational Teodora, proiect finantat de Comisia Europeana in cadrul programului ERASMUS+ 2015.
HEALTHY DS s-a lansat avand ca obiectiv principal cresterea competentelor (atitudini, abilitati, cunostiinte) in randul persoanelor cu sindrom Down, familiilor si specialistilor in ceea ce priveste prevenirea si reducerea obezităţii, precum si cresterea abilitarii lor printr-un program inovator de formare.
Scop:
Misiunea proiectului consta in dobandirea conduitelor de viata sanatoasa, adaptate conditiei specifice a fiecareia, atingerea starii nutritionale optime si prevenirea bolilor cornice rezultate din alimentatia necorespunzătoare, cum ar fi:excesul de greutate, obezitatea, hiperlipidimia sau nivelul grasimii corporale, hiperglicemia sau diabetul de tip II, hipertensiunea, osteoporoza, etc, la persoanele cu sindrom Down prin promovarea alimentatiei sanatoase, accesibila, de durata si posibilă.
Obiective specifice:
Constientizare: esentiala pentru dobandirea conduitelor de viata sanatoasa in vederea imbunatatirii calitatii vietii persoanelor cu sindrom down si familiilor lor.
Formare: ca o practica fundamentala de dobandire a obiceiurilor si abilitatilor care imbunatatesc autonomia la cumparaturi si pregatirea alimentatiei sanatoase, incluzand in program persoane cu sindrom Down, familiile lor si aplicatii specializate.
Practicarea exercitiului fizic: ca o activitate obisnuita inclusa in rutina zilnica (modul de viata, de deplasare, de petrecere a timpului liber, relatiile sociale etc).
Masuri de prevenire a imbolnavirilor: prin dobandirea sanatatii respectand somnul, igiena personala, obiceiurile de dobandire si mentinere a sanatatii fizice si mentale.
Controlul impulsului: folosirea unor strategii pentru controlul aportului diversificat de alimente recomandat zilnic.

Povesti din lumea papusilor


Proiectul Povesti din lumea papusilor a pornit din dorinta de a veni în sprijinul nevoilor copiilor cu sindrom Down.
Scopul proiectului este acela de a forma si dezvolta abilitatile de comunicare verbala si nonverbala a copiilor cu sindrom Down. Se vizeaza tot odata dezvoltrea abilitatilor psihomotorii si emotionale a copiilor cu sindrom Down din cadrul Asociatiei Down Oradea Romania, prin intermediul art-terapiei si meloterapiei in cadrul activitatilor desfasurate in cadrul proiectului.
Grupul tinta este format din copiii- beneficiari ai Centrului de zi Iedera pentru copiii cu sindrom Down. Acesti copii au virste cuprinse intre 3 si 18 ani.
Terapia prin teatru de papusi reprezinta o alternativa in procesul de dezvoltare a copiilor cu SD ce se afla in stransa concordanta cu nevoile acestora. Folosirea teatrului de papusi in terapie este un mijloc de dezvoltare a exprimării si a comunicarii cu copiii si adultii in cazul in care exista dificultati in exprimarea verbală directa. In cadrul acestor activitati vor fi înglobate si sedinte de meloterapie.
In implementarea acestui proiect Asociatia Down Oradea Romnia este sprijinita de Fundația pentru Comunitate și MOL România prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor.
Echipa de implementare a proiectului:
Coordonator Proiect-Psiholog Panciu Marius
Educator/ Lucrator prin arte combinate Axinte Nela
Asistent Social/ Meloterapeut Unguru Felicia